Joób Olivér Gondozó és Rehabilitációs Szeretetintézmény
Legfrissebb hírek
Jóga nyugdíjasoknak
Tovább..
Alföldi tanyák, valamint tanyás térségek megőrzése és fejlesztése
Tovább..
TÖBB, MINT GESZTUS Adománygyűjtés a tanyán élő idősek megsegítésére
„Azt szeretnénk elérni, hogy az év több napján tudjunk adományokat osztani és így könnyíteni az idősek mindennapjait.”
Ha eddig még soha, akkor most miért szerveznek adománygyűjtést az idős emberek számára?
Hornyákné Pásztor Enikő intézményvezető Joób Olivér Szeretetintézmény: Mi, a munkatársaimmal nap, mint nap látjuk, tapasztaljuk, hogy ezek a büszke, idős emberek, hogy küzdenek a mindennapok nyomorával, szegénységével. Illetve, hogy és milyen praktikákat kitalálva élik túl a mát és várják reménykedve a holnapot. Azt is megtanultuk tőlük, róluk, hogy szinte csak az utolsó utáni pillanatban jut eszükbe, hogy mások, a nagyobb közösség felé forduljanak, hogy segítsenek rajtuk a nagy nyomorukban, vagy a folytonos szegénységükben, vagy a nap- nap utáni küzdelmükben, hogy valahogy be tudják osztani, azt, ami már rég nincs. Tudom, illetve mi itt mindnyájan tudjuk, hogy ez a büszke „rátartiság” nagy tanulság minden nehéz helyzetbe került, kerülő embertársunknak, de nem lehet nem észrevenni, hogy körülöttünk nagyon sok idős emberre, akár naponta ráférne valamilyen adomány. Sokszor éppen élelmiszer adomány.
Nagyon egyedül vannak, illetve konkrét éhezési szegénység is van a tanyán élő idősek körében?
Hornyákné Pásztor Enikő: Sok idős embernek a Joób Olivér Szeretetintézmény konyháján készült ebéd az egyetlen élelemforrása. Ezt a munkatársaink – éppen a napi kapcsolat miatt – pontosan tudják és jelzik is felénk.
Milyen adakozói kört céloztak meg a felhívásukkal?
Hornyákné Pásztor Enikő: Első körben az interneten terjesztünk egy felhívást, amelyben igyekeztünk megszólítani magánembereket és vállalkozások vezetőit. Ami ebben az akcióban a legszebb, hogy megtaláltuk – ebben a nemes célban – a közösséget a legnagyobb beszállítóinkkal is. Mivel mi egy komoly konyhát üzemeltetünk, ezért nyilván élelmiszer beszállítóink vannak. Nos ezeknek a vállalkozásoknak a vezetőiben is adakozó, segítő szándék van, amit komoly, tartós élelmiszer adományokkal bizonyítanak. Egy társadalmi szervezet is 60-70 élelmiszer csomagot ajánlott fel a látókörünkben élő idősek megsegítésére, amit bizony örömmel fogadtunk. Vannak pénzadományok is, amiből mi vásárolunk majd tartós élelmiszert.
Magánemberek is támogatják a Joób Olivér Szeretetintézmény adománygyűjtési akcióját?
Hornyákné Pásztor Enikő: Az adományokat jövő hét csütörtökig –december 17-ig – várjuk. Már a mai napig is sokan kerestek bennünket, hoztak tartós élelmiszert, de többen vannak, akik inkább pénzt adnak. Ebből mi vesszük meg a csomagokba való élelmiszert.
Más vállalkozások is bekapcsolódtak, vagy bekapcsolódnak?
Hornyákné Pásztor Enikő: A rászorultság folyamatosságát ismerve, több körös adományozást tervezünk. Azt szeretnénk elérni, hogy az év több napján tudjunk adományokat osztani és így könnyíteni az idősek mindennapjait. Ezért azt tervezzük, hogy a következőkben személyesen is megkeressük a vállalkozások vezetőit, és ha kell meg, illetve bemutatjuk ezeknek az időseknek a sokszor nagyon is méltatlan körülményeit. Meggyőződésem, hogy sokan fognak segíteni, ha szembetalálkoznak ezzel a problémával is. Itt, talán még sokkal jobban előjön az emberekből a segítő szándék, amikor az idősek nyomora kerül szóba. Hiszen mindenki tudja, hogy ez sok idős ember egyáltalán nem tehet a saját nyomoráról. Sokan egy nagyon hosszú, nagyon dolgos élet után vannak méltatlanul nehéz helyzetben.
Hogyan választják ki, hogy a látókörben lévő, nagyjából 1000 idős, nyugdíjas közül ki kapjon adományt és ki marad ki?
Hornyákné Pásztor Enikő: Ez tényleg nem könnyű, hiszen sokan lennének rászorultak. Mi most kb. 100-150 csomaggal számolunk. Mi, éppen az ellátások okán tisztában vagyunk a jövedelmi helyzetükkel. Ezért első körben a jövedelem nélküliek kapnak, illetve a nagyon alacsony jövedelemmel rendelkezők következnek. Egyszerűbben fogalmazva: ismerjük az élethelyzetüket, és aki rászorult, az most kap adományt. Ha több lesz a felajánlás, mint amennyire most számítunk, akkor természetesen többen kapnak. Tudjuk nagyon jól, ma rengetegen kaphatnának rá szorultsági alapon valamilyen adományt.
Mikor osztják ki a csomagokat?
Hornyákné Pásztor Enikő: Jövő hét pénteken kezdjük el kiszállítani a csomagokat és persze nem csak a tanyákon élő idős embereknek, hanem itt a városban élőknek is, akik valamilyen szolgáltatásunk miatt ismertek számunkra.

Kapcsolódó galériák:

Partnereink